SANAYİ SEKTÖRÜNE ÖZEL İLAN & REKLAM SİTESİ
844 adet ürün bulundu

Talaşlı İmalat Makinaları

İmalat süreci son derece önemlidir. Bu süreçte ihtiyaç duyulan makinelerden birisi de kesinlikle talaşlı imalat makinası! Mühendislik eğitimi alanlar veya herhangi bir sebepten dolayı üretim süreci ile yakından ilgilenenler; talaşlı imalat makinaları hakkında bilgi almak adına araştırma yapıyorlar. Her şeyden önce, bu makinelerin talaşlı işleme makinaları olarak bilindiğini de dile getirebiliriz.

Talaşlı İmalat Makinaları Modelleri

Talaşlı imalat makinaları modelleri hakkında bilgi vermeden evvel talaşlı imalatın ne olduğunu açıklamak gerekir. Talaşlı imalat; 18.yy’dan bu yana varlığını sürdürür. Bilhassa ağaç endüstrisinin ilerlemesiyle beraber talaşlı imalatın da adından söz ettirmeye başladığını dile getirebiliriz. Takdir edersiniz ki, demir şekillendirme işlemleri; eski zamanlarda demircilerin kol kuvveti ile yapılabiliyordu. Ancak, insan gücünün yetersiz kaldığı hallerde demir şekillendirmenin istenildiği gibi yapılamaması söz konusuydu. Talaşlı imalat; bilhassa 19.yy’ın başları ile beraber kendisini belli etmeye başladı. 20.yy ile beraber imalat sürecinde olmazsa olmaz bir nitelik kazandı.

Talaşlı imalat; herhangi bir malzemeye istenilen özellikleri kazandırmak adına iş parçası üzerinden tabaka halinde malzeme kaldırma işlemi olarak tanımlanabilir. Boyut, yüzey ve şekil kazandırmaya yarar. Kalıp malzemenin bilhassa kesici takımlar yardımıyla istenilen şekle ulaşması; talaşlı imalat sayesinde mümkün olur. Talaşlı imalatın olması gerektiği gibi gerçekleştirilebilmesi adına birtakım makinelere ihtiyaç vardır. Talaşlı işleme makinaları arasında CNC makineleri, frezeler, taşlama ve benzeri gibi seçenekler yer alır. Talaşlı imalat; herhangi bir malzemeye istenilen özelliklerin kazandırılması adına şekil verilmesi olarak tanımlanabilir. Talaşlı işleme makinaları modelleri de şu şekilde özetlenebilir:

  • Freze tezgahı
  • Torna tezgahı
  • Delik delme tezgahı
  • Taşlama tezgahı
  • Raybalama tezgahı

    NC takım tezgahları; bilhassa geçmiş yıllarda elle kontrol ediliyordu. Ancak, 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde NC takım tezgahlarının yerini bilgisayar destekli CNC tezgahlarının aldığından bahsedebiliriz. Ayrıca, metal işleme kategorisinde tornalama ve frezeleme işlerinin talaşlı imalatın temelini oluşturduğunu söylemek gerekir.

    Talaşlı İmalat Makinaları Fiyatları

    Talaşlı işleme makinası fiyatları hakkında sıklıkla araştırma yapılır. Bu noktada, fiyatların makinelerin özelliklerine değiştiğinin altını çizebiliriz. Ayrıca, sıfır makinalara ek olarak ikinci el makinalar da sıklıkla tercih edilir. Talaşlı imalat makinaları fiyatları biraz yüksektir. Bilhassa sıfır makinaları satın almak adına ciddi bir para ödemek gerekir. İkinci el makinaların da fiyatı yüksek olabilir. Bu tür makinaların işlevi ve özellikleri dikkat çekicidir. Bu yüzden, talaşlı imalat makinası satın almayı düşünenlerin hatrı sayılır bir miktarı gözden çıkarmaları şarttır.

    Talaşlı imalat makinası satın almak adına internetten araştırma yapmak gerekir. Makinalar; genellikle dolar ile satılır. Bazı sitelerde fiyatlardan bahsedilirken bazılarında makinanın fiyatını öğrenmek adına sahibi ile iletişime geçmek gerekir. Sitelerde fiyat sor seçeneğine rastlanır.

    Talaşlı İmalat Makinaları İşleme Yöntemleri Nelerdir?

    Talaşlı imalatta hangi malzemelerin işlendiği fazlasıyla merak edilir. Metal malzemeler, parçalar ve aletler üretmek adına talaşlı imalat makinalarından yararlanılır. Alüminyum, paslanmaz çelik, pirinç, titanyum, bakır ve plastikler; işlenebilir. Bunun yanı sıra, talaşlı imalat makinaları işleme yöntemleri de şu şekilde özetlenebilir:

  • Tornalama: Adından da tahmin edilebileceği üzere bir torna tezgahı tarafından gerçekleştirilen işleme işlemidir. Farklı torna tezgahlarına rastlanır. Geleneksel, manuel tip ve otomatik, bilgisayarlı sayısal kontrollü olmak üzere farklı torna tezgahları mevcuttur.
  • Frezeleme: Tornalama işlemleri sırasında takım dönmez. Ancak, frezeleme işlemi farklı bir özelliğe sahiptir. Bu işlem sırasında malzemeyi çıkarmak adına dönen kesici takımlardan yararlanılır. Yüzey ve yanal frezeleme olmak üzere iki farklı seçenek mevcuttur.
  • Delik delme, delik açma, raybalama: Sıklıkla kullanılan işleme yöntemleri arasındadır.
  • Taşlama: Hassas yüzey ve ölçü oluşturmaya yarar.
  • Planya: Hem büyük düz yüzeylerin hem de küçük parçaların ekonomik olarak kazınmasına yarar.
  • Testere: Tahmin edilebileceği üzere metallerin kesilmesi işlemine yarar. Elektrikli, aşındırıcı ve dairesel olmak üzere farklı testere seçenekleri mevcuttur.
  • Broşlama: Kara delik, kama yuvaları, yivli delikler üretmek adına kullanılan bir işlemdir.
  • ECM/EDM: Elektrikli boşaltma işleme ve elektro-kimyasal işleme olarak tanımlanabilecek işlemlerdir. Mekanik olmayan malzeme kaldırma biçimleri olarak tanımlanabilir.

    Takım Tezgahı Nedir?

    Takım tezgahları, metal, plastik veya diğer malzemeleri keserek ve şekillendirerek ürün üretmek için kullanılan aletlerdir. Takım tezgahları ilk olarak yüzyıllar önce geliştirildi ve bugün hala tüm dünyada kullanılıyor.

    Farklı takım tezgahlarının farklı amaçları vardır. Örneğin, metal, plastik veya diğer malzemelerden parçalar oluşturmak için bir işleme aleti kullanılabilir. Ek olarak, çeşitli şekil ve boyutlardaki nesneleri keserek imalat maliyetlerini azaltmak için talaşlı imalat takımları da kullanılabilir.

    Tezgahlara monte edilen çok sayıda makine vardır. Bazıları küçük, bazıları ise yüzlerce ton ağırlığa sahip büyük imalat makinesidir. Takım tezgahı çeşitleri şu şekilde listelenebilir:

  • Torna tezgahları
  • Delme makineleri
  • Şekillendirici ve planyalar
  • Freze makineleri
  • Taşlama tezgahı
  • Elektrikli testereler
  • Presler

    Farklı Takım Tezgahı Türleri Nelerdir?

    Birkaç makine aleti türü vardır: manuel makineler, otomatik makineler, güç makineleri ve robotik makineler. Kullandığınız takım tezgahının türü büyük ölçüde onunla gerçekleştirmek istediğiniz özel göreve bağlı olacaktır. Örneğin, nesneleri manuel olarak kesmek için bir manuel işleme aleti kullanılabilirken, otomatik bir işleme aleti otomatik olarak hassas kesimler yapmak üzere programlanabilir.

    Ek olarak, elektrikli makineler manuel makinelerden daha karmaşık görevler için kullanılabilir ve çalışması için elektrik gerektirebilir. Son olarak, robotik makineler özellikle imalat için yapılmıştır ve kaynak yapma veya ürün imal etme gibi herhangi bir insan etkileşimi gerektirmeyebilir.

    Cnc takım tezgahı; firmaların seri üretim amacıyla kullandıkları sistem olarak tanımlanabilir. Bilgisayar temelli kodların yazılabilecekleri sistem oluşu ciddi bir avantajdır. Cnc takım tezgahı; tahmin edilebileceği üzere fabrikaların üretim tesislerinde yer alır. Torna üzerine kurulu olduklarını ifade etmek gerekir. Cnc takım tezgahı sayesinde farklı işleri yapmak mümkün hale gelir. Söz konusu işlerden şu şekilde bahsedilebilir:

  • Malzeme şeklinin veya üretiminin nasıl olacağı
  • Malzeme üretiminin ne şekilde ve ne hızda olacağı
  • Tasarlanan nesnenin beğenilmemesi halinde durdurulması veya yeniden programlanabilmesi

Cnc takım tezgahı; sahip olduğu avantajlı özelliklerle göz doldurur. Yukarıdakilere ek olarak, yapmış olduğu işlemleri kaydetmesine rastlanır. Ayrıca, işleme kaldığı yerden devam edebilme gibi harika bir özelliğe daha sahiptir. Üretim sürecinin istikrarı ve verimliliği adına önemlidir.

Farklı takım tezgahı türleri denildiği zaman akla ilk olarak torna, freze, matkap, delik büyütme ve taşlama tezgahı gelir.

İkinci El Talaşlı İmalat Makineleri

İkinci el talaşlı imalat makineleri; fiyat açısından avantajlı olduğu için tercih edilir. Tüketiciler; bir de talaşsız imalat yöntemlerini merak ederler. Malzeme kütlesinin korunduğu durumları kapsayan yöntemlere talaşsız imalat yöntemleri adı verilir. Piyasada talaşlı talaşsız işleme makinaları mevcuttur. İhtiyaca ve bütçeye uygun bir makine bulmak mümkündür.